F:a Richard Lundgren – Solverksta'n   •   070 - 603 71 55   •   info@farl.se

Möjligheter med solvärme

Soltimmar i Sverige

Soltimmar i Sverige

Att investera i en solvärmeanläggning är en satsning för framtiden både av miljö- och ekonomiska skäl. Solvärmen finns tillgänglig där den skall användas och behöver inte transporteras långa vägar. Den är också skattefri och påverkas inte av börsras, krig i oljeländer, ”marknaden” eller annat som vi inte kan förutse.

Sverige har utmärkta förutsättningar för solvärme, vi har t.o.m. större årlig solinstrålning än vissa centraleuropeiska länder. På ett villatak i söderläge strålar solen in fem gånger mer energi per år än vad villan kan förbruka under samma period!

Moderna solvärmeanläggningar är miljövänliga, driftsäkra, i princip underhållsfria och har en livslängd på 30 till 50 år. En normal kombianläggning för värme och varmvattenproduktion genererar omkring 5 000 kwh/år. Solvärmeanläggningen tar tillvara en förvånansvärt stor mängd energi även molniga dagar, men är det däremot en helmulen dag utan luckor i molntäcket måste energin tas från ackumulatorn.

Ofta väljer man att installera solvärme vid andra ingrepp i värmesystemet, exempelvis vid byte av värmepanna eller vid installation av ackumulatortank, men det går i de flesta fall även bra att komplettera ett redan befintligt system.

Direktverkande elvärme [Upp]

Principskiss för el- och soluppvärmt vatten

Principskiss för el- och soluppvärmt vatten

Du har även möjlighet att ta tillvara solens gratisenergi om du har direktverkande elvärme då det numera finns varmvattenberedare som är försedda med solvärmeslinga.

Minskad energikostnad [Upp]

Solvärmen kostar inget, du får inga räkningar för energin! Driftkostnaden (el till pumpar och styrutrustning) för anläggningen i en normalvilla är vanligen mindre än 100 kr per år! Den bästa ekonomin i solvärme finns att få där det förbrukas mycket varmvatten under sommarhalvåret, exempelvis i sommarstugor, vandrarhem eller på campingplatser och i uthyrningsstugor.

Placering av solfångare – där det passar! [Upp]

Man måste inte ha ett tak i söderläge för att installera solvärme. Det viktiga är att solen kommer åt att belysa en yta på cirka 7 till 15 m² i närheten av huset; Då finns möjlighet att placera solfångarna på en ställning, vägg eller liknande. Prata gärna med energirådgivaren i din kommun om vilka regler som gäller där du bor, då vissa kommuner kräver tillstånd för installation av solvärme.

F:a Richard Lundgren   •   Binböle 111, 870 30 Nordingrå   •   Företaget innehar F-skattsedel